Sunday, September 26, 2010

Minggu 9 :Jurnal Refleksi

Salam Sejahtera. Dalam minggu ke 9 ini adalah minggu pertama selepas cuti hari raya dan tajuk yang akan dibincangkan itu adalah tajuk Mak Yung. Sebelum pembentangan dibuat, dekan fakulti muzik dan seni persembahan, Prof Madya Dr Hassan serta beberapa pemuzik tealh membuat demo tentang cara bermain alat-alat seperti rebaba, serunai, gong dan lain-lain. Sebelum ini, saya hanya mendapat pengetahuan daripada video dan tidak tahu bunyi sebenar cara persembahan alat-alat ini. Melalui peluang ini, saya lebih mendekati alat-alat ini dan membezakan setiap keunikkan mereka.

Selepas itu, dekan telah memberi sedikit ceramah tentang pengalamannya semasa bermain muzik tradisional di luar negara dan ini menambah minat kita untuk mengetahuinya. Ceramah ini mengambil masa kira-kira setengah jam lebih sebelum pembentangan Mak yung.

Pembentangan Mak Yung kali ini dianggotai oleh semua bangsa cina dan seorang bumiputra sabah. Mereka berjaya menarik perhatian kita dengan memulakan pembentangan dengan demo tarian menghadap rebab dan meminta kita semua untuk mengikuti pergerakkan mereka. Tetapi oleh kerana kesuntukkan masa, pembentangan mereka lebih ringkas tetapi mereka cuba untuk menekankan kepada point-point yang penting. Bahasa komunikasi juga tidak berapa lancar tetapi segalanya amat menarik dan lengkap.

Syabas kumpulan MaK yung. Minggu ke 10 adalah pembentangan kumpulan saya iaitu tajuk Nobat, saya berharap segala berjalan dengan lancar.

0 comments:

Post a Comment

 

SMT2252 Liew Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template