Monday, October 11, 2010

Minggu 11 :Jurnal Refleksi

Minggu ini adalah minggu yang terakhir di mana kumpulan terakhir akan membentang tentang Wayang Kulit. Kumpulan ini telah membuat kerja lapangan mereka di Aswara.

Pada permulaan pembentangan, kumpulan ini telah membuat satu persembahan wayang kulit di dalam kelas. Walaupun dengan alat muzik yang sekadar ada, tetapi ia telah memberi satu rangka tentang bagaimana wayang kulit dijalankan. Saya tidak berapa faham akan apa yang diceritakan dalam wayang kulit tersebut tetapi saya amat berminat tentang cara persembahaan tok dalang yang merupakan pelajar muzik sem3 di UPSI.

Selepas itu, pembentangan di mulakan. Dalam minggu ke 4, En Amran telah menjelaskan kepada kita tentang serba sedikit dalam wayang kulit tetapi dalam pembenntangan ini, penjelasan yang lebih teliti telah diberi dan ciri-ciri khas dalam muzik tradisional ini juga amat menarik. Tetapi pada pendapat saya, kumpulan ini telah mengambil terlalu banyak masa dalam pembentangan sehingga terdapat segelitir pelajar mula tidak sabar dan jemu dalam kelas.

Walaubagaimanapun, syabas kepada kumpulan wayang kulit yang telah memberi satu pembentangan yang menarik.

1 comments:

SMP2252 TARMIZI on October 31, 2010 at 9:18 AM said...

ulasan yang menarik dan padat!!Gud JObs

Post a Comment

 

SMT2252 Liew Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template